Surprinde-ti copilul cand lucrurle merg bine 2

Sa continuam. Sa perseveram . In evenimentele noastre de training de la centru, insa pentru parinti, vom dezbate  fiecare aspect.

Accentul, este pus foarte mult de catre parinti, pe IQ-ul copilului ,cam in tot ceea ce face. Inclusiv parintii, deseori ,se raporteaza la IQ. Asa cum am subliniat vrem sa fie cel mai bun…., doar prin simplul fapt ca il comparam cu o alta persoana, sau incercam sa faca ce ne-am fi dorit noi.

Lucrarile de specialitate si experienta mea arata ca nu neaparat in viata reusesc cei care au un IQ mai mare sau, sunt talentati.

In activitatea mea de predare si  formare am observat nu de putine ori ca  cei care acumulau informatia mai repede nu  erau si cei cu rezultatele cele mai bune si, nici cei talentati nu erau mereu primii. Nici cei care aratau mai bine sau aveau posibilitati materiale mai bune.

Un rezultat remarcabil il aveau cei care perseverau. Asta, a fost deseori caracteristica comuna a celor care au reusit sau erau premiati.

Un concept dezbatut in psihologie este vointa. Vointa este pasiune, perseverenta in realizarea obiectivelor, prin investitie de timp si rezistenta pe termen lung.

Cum il determinam pe copil sa actioneze, cum il facem sa nu renunte cand apar obstacole, cum il pastram autentic si il ajutam sa ramana asa, depinde si de noi adultii cat suntem de perseverenti, cat de des nu suntem observati renuntand cand este greu, daca reusim sa nu ii comparam intre ei si, sa nu raportam totul la IQ.

Un concept dezvoltat de catre Charles Dweck si anume ” optica evolutiei  succesive” reprezinta convingerea ca abilitatea de a invata nu este naturala, ea se dezvolta din efortul de a invata. Charles Dweck a demonstrat ca atunci cand copiii inteleg informatia primita prin diversi stimuli,  ei nu cred in esec, fapt care ii ajuta sa persevereze.

Aceasta este o teorie folosita, insa noi trebuie sa ii cunoastem , sa strangem informatiile despre copil , sa il sustinem si sa il ajutam ,sa gresim si sa recunoastem , astfel il ajutam sa persevereze datorita perseverentei noastre.

Pentru detalii de inscriere a copilului si detalii despre work shop-urle pentru parinti ne puteti contacta prin datele de contact trecute in site sau prin pagina de facebook ” Printre Curcubee” din Timisoara.