Surprinde-ti copilul cand lucrurile merg bine

Colaborarea dintre parinti si noi,ca formatori ai copiilor dumneavoastra in catdrul centrului ” Printre Curcubee” din Timisoara, este bazata in primul rand pe comunicare.

 Azi, comunicarea poate imbraca diferite forme, se poate desfasura prin diferite canale insa, experienta recenta ne-a aratat cat de importanta este comunicarea fata in fata.

Aceasta pauza impusa a pus accent pe  importanta  accesului la educatie, la  solutii, pe umanitate si suport  in conditii dificile.

In primul  rand,  a aparut si mai acuta dorinta de a cunoaste oameni, de a ne cunoaste pe noi, de a ne reinventa sau de a ajunge la versiuni din ce in ce mai bune.

Acest model dezvoltat de Ken Blanchard, m-a inspirat in educatia propriului copil, a adultilor pe care i-am format in traseul meu profesional si, nu in ultimul rand in formarea copiilor.

In general , adoptam o atitudine destul de ignoranta  cand lucrurile se desfasoara cum vrem,  cum ne imaginam ca este corect si, actionam instant cand ceva nu merge bine.

Daca va ganditi si la locuriledumneavoastra  de munca sau, in relatia cu partenerul de viata sau, in educatia pe care fiecare a primit-o, sistemul are la baza, in primul rand observatiile critice.

Sunt  reactii rapide si chiar normale, cand ceva nu functioneaza. Aceasta reactie  a devenit parte din noi.

In literatura de specialitate exista diferite programe de implicare a parintilor in educatia din cadrul formal. Exista si bariere  ale parteneriatelor.

Comunicarea este unul din programele de parteneriat iar, barierele de natura psihologica sau ale culturii noastre organizationale vrem sa fie depasite usor.

Surprinde- ti copilul facand lucrurile bine, este dificil de realizat deoarece societatea de azi este bazata pe asteptari nerealiste : cum sa fi mai istet ca ceilalti, cum sa fi mai sanatos, cum sa fi mai bun ca ceilalti, mai rapid, mai extraordinar, mai perfect,etc.

Ironia este ca tocmai asa punem accent pe ce lipseste si actionam pe stima de sine a copilului care poate sa il afecteze in viitor.

Este important cu rabdare, sa ii ghidam si sa ii ajutam sa se descopere. In acelasi timp cu acest proces,ne vom da si noi seama de traiectoria lui.