Respectul de sine, element important in relatiile ulterioare

Pornind de la un experiment a lui Emile Durkheim care se intreba daca o societate fara crime ar face ca oamenii sa fie mai echilibrati. Concluzia este simpla: oamenii ar vedea cele mai mari probleme in lucrurile minore.

Lucrand in educatie, vad parinti care au tendinta de a crede ca in sistemele educationale copiii sunt supusi la diferite suferinte. Cauta probleme acolo unde nu exista, uitand ca si copilul are nevoie de interactiune, de reguli, dezvoltare. Au tendinta de a-I creste sub clopot de sticla, uitand ca rolul unui parinte este de a asigura educatia viitorului adult si a modului cum se raporteaza si se comporta in societate.

Protejarea de probleme si dificultati nu este direct proportionala cu fericirea, ci este cu nesiguranta

In functie de actiunile actuale conditionate sau nu, ii vom trata si ne vom trata ca mijloc sau scop. Manson afirma ca atunci cand cauti o viata de placeri si satisfactii simple, ne tratam pe noi ca mijloc pentru a obtine aceste satisfactii.

Tendinta de a inlocui prin tot ce este material echilibrul si experientele de care are nevoie copilul pentru a se maturiza, il transformi in adult egoist si infantil.