Cum ne protejam ?!

Cum pastram mediul in siguranta la centru

“ Printre Curcubee”, este un centru educational care s-a nascut in acest context social

fara  precedent si, speram ca nici o generatie nu va mai fi nevoita sa treaca prin asa ceva.

Practic, abordarea noastra, fata de adaptarea copilului la gradinita, dincolo ca respectam regulile si masurile stabilite prin normativele in vigoare, la care adaugam ghidul UNICEF,considera foarte importanta  colaborarea cu familia copilului.

Fiecare dintre noi a resimtit impactul acestui context din punct de vedere psihologic  in functie de structura individuala, de mediul si de situatia in care a fost,  de aceea parintii sunt informati de masurile existente in gradinita, de ce facem atat pentru protectia copiilor cat si pentru protectia noastra, in speranta ca reducem gradul de anxietate.

Pentru copilul mic, impactul nu a fost mai usor. A fost nevoita sa nu se joace cu alti copii, sa stea in casa si a resimtit teama parintelui,  fapt dificil si greu de explicat la asemenea varste. De aceea , prin masurile de igiena din gradinita ne dorim sa pastram un echilibru.

Adica, dorim ca gradinita  sa fie un mediu stimulator,  sa incepem sa readucem treptat nivelul de normalitate pentru varsta lor.

Activitatile de rutina: spalatul pe maini, ce facem cand tusim sau stranutam, de ce nu e bine sa punem mainile pe fata, au devenit activitati de joc , importante. Pentru a transmite mai bine importanta lor si,  in acelasi timp sa nu fie asociate cu ceva traumatizant,  folosim explicatii prin joaca cu papusile.

Mentinerea unei distante sociale intre copii ( scaune, masute, patuturi) nu inseamna eliminarea activitatilor de invatare si dezvoltarea diverselor abilitati ci, doar mutarea accentului pe jocuri imaginative, creative, sportive .

Fiecare actiune este explicata: de la deschiderea ferestrelor, pana la faptul ca fiecare copil are ustensilele proprii  pentru activitati, precum si de ce folosim anumite tipuri de jucarii.

Materialele de igiena sunt cele necesare si cu avizele corespunzatoare.

Desigur, avizul epidemiologic este absolut necesar.

Tinem foarte mult la comunicarea dintre noi si parinti si, ne bazam pe suportul lor pentru a mentine mediul stabil si in siguranta pentru toti cei implicati.

Practic, vrem sa punem accent pe acel “ stai acasa daca nu te simti bine” si “ ai grija de semenul tau”.

Avem incredere ca si noi si parintii vrem sa mentinem mediul dincentru in siguranta , ca sa facem in fiecare zi pasii necesari intoarcerii la normalitate.

Oana Polifronie

Psihosociolog

“Printre Curcubee”